Ładowanie Wydarzenia

• To wydarzenie minęło.

Rodzinne pielgrzymowanie

1 maja 2021

Każdy człowiek nosi w sobie doświadczenie życia rodzinnego. Z tym doświadczeniem ruszamy w budowanie swoich rodzin czy wspólnot. Nosimy też pragnienia by rodziny były miejscami duchowego rozwoju, miejscami miłości i życia. Dziś tak potrzebujemy wzajemnej obecności, wspólnego spędzania czasu, rozmów. W świecie gdzie nie wykonuje się jak dawniej wspólnej pracy w polu, gdzie nie przebywa się tylko w jednym lub dwóch pomieszczeniach, gdzie w domu nie ma wielopokoleniowej rodziny bardzo potrzebujemy siebie nawzajem.

Rodzina – w niej się wszystko zaczyna!

Serdecznie zapraszamy do udziału w pieszej pielgrzymce z Tarnowa do Tuchowa organizowanej już po raz XXXVI przez siostry Służebniczki. W tym roku przebiega ona pod hasłem „Rodzina – tu się wszystko zaczyna!”

Ja w każdym roku – wyruszamy 1 maja! Start pielgrzymki indywidualny lub w małych grupach … Wspólnym spotkaniem będzie Eucharystia o g.15.00 na dziedzińcu Bazyliki w Tuchowie.

• Zapisując się, każdy z uczestników otrzyma mapę i różaniec.
  • Na kanale YouTube Służebniczki Dębickie zostaną udostępnione: konferencja, świadectwa, modlitwa różańcowa i Godzinki o Niepokalanym Poczęciu NMP z zaproszeniem do wspólnej modlitwy.
  • Osoby zainteresowane pielgrzymowaniem w małych grupach (do 10 osób) z siostrą prosimy o kontakt sekretarz@stowarzyszeniedobroc.pl .

Bł. Edmund Bojanowski doświadczając życia rodzinnego, zauważając jak bardzo ma ono wpływ na rozwój człowieka jako osoby zakładając ochronki dla dzieci pragnął, aby one były na wzór życia rodzinnego. Stawiał na szczególny wzór życie św. Rodziny, dla której Jezus był skarbem o jaki się troszczyli a wzajemna miłość i służba przepełniała codzienność Nazaretańskiego domku. Powstające w różnych miejscach wielkopolski i później niemal całej Polski domu Służebniczek zwane ochronkami miały za zadanie pomagać rodzinom w chrześcijańskim wychowaniu dzieci, miały także być miejscami życia duchowego i społecznego w danej miejscowości. Odbywające się spotkania tzw wieczornice służyły trosce o życie wiarą, pomagały we  wzajemnej trosce sąsiedzkiej. Ochronki miały chronić przed współczesnymi niebezpieczeństwami miały też ochraniać w dzieciach dar Dzieciństwa Bożego.  Tą misję ochrony przez wychowanie Siostry Służebniczki ponad 170 lat spełniają w różnych miejscach posługi przez wychowanie w ochronkach, katechizację, prowadzenie placówek wsparcia dziennego, przez posługę w parafiach i przez prowadzenie Rodziny bł. Edmunda Bojanowskiego.

Obraz mohamed Hassan z Pixabay

Szczegóły

Data:
1 maja 2021
Kategoria Wydarzenie:

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.